فیلم مستند «خندان » به کارگردانی و تصویربرداری علیرضا فرخ زادیان در منطقه خزانه آغاز شد .

ساخت وبلاگ
فیلم مستند «خندان » به کارگردانی و تصویربرداری  علیرضا فرخ زادیان در منطقه خزانه آغاز شد .
،خاطره خانلری  (تدوین)، رامین پهلوانی (صدابردار) شایان جعفری (منشی صحنه  )،  مسعود جعفری ( دستیار کارگردان )  اين فيلم هستند.
ابراهیم خندان

 اين فيلم مستند بر  اساس زندگی آخرین بازمانده از چهار سیاه باز معروف به نام  ابراهیم  خندان  می باشد كه این روز ها همچون نمایش سیاه بازی در گمنامی به سر می برد این فیلم تلاش دارد ضمن مرور بر زندگی این پیش کسوت سیاه باز ، نیز نگاهی کوتاه  دارد به نمایش  سیاه بازی در ایران از آغاز تا کنون  .

هنر نمایشی روحوضی با رویکردی سنتی ، یکی از اصیل ترین هنرهای این مرز و بوم نیز ، ریشه های عمیقی در باورهای نمایشی شهر ها داشته .امروزه متاسفانه ، تنها یاد و خاطره ای از این گونه نمایشی در اغلب شهرها مانده  و شهر تهران مرکز اینگونه نمایش ها نیز از این هجوم فراموشی بی نصیب نمانده است .

شناخت ویژه گی ها و قابلیت های گوناگون و ثبت  آن چه در خاطره ی هنری شهرها  باقی مانده از ضروت ها و باید های فوری و لازم پژوهشگران و محققان این عرصه است .

متاسفانه هنوز ، تحقیق جامع و مفصلی در این عرصه صورت نپذیرفته است در این فیلم مستند تلاش بر این است ضمن ثبت خاطرات نمایشی شهر تهران و نیز اراک که در طول تاریخ به  لحاظ فرهنگی همواره با استان ها و شهر های همجوار مانند تهران و اصفهان در تعاملی نزدیک بوده است  و این شهر به صورت ویژه ای با هنرمندانش  تاثیر مهمی را  در روند رو به رشد فرهنگ نمایشی ایران زمین داشته اند .

نمایش تخته حوضی یا رو حوضی و نام دیگرش سیاه بازی  یکی از نمایش های شادی آور اصیل ایرانی است که اصل و ریشه آن به دوران صفویه باز می گردد این گونه نمایشی به دلیل آن که در بین مردم ریشه دوانده ، از اقبال عموم مردم برخوردار بوده است. بدیهه سازی و بدیهه سرایی ، محور اصلی  این نوع نمایش بود اغلب رقص  و آواز نیز در آن اجرا می شده است  ، متن مکتوب و نوشته شده ای در سیاه بازی و جود ندارد و هر بازیگری در حول و حوش نقشش به صورت فی البداهه ایفای نقش می کند.

سیاه بازی با همه شیرینی گزنده اش و با همه سادگی خلاقانه اش، بازتاب صدای مردمان ساده ای است که راهی را می جستند تا گلایه ها، آرزوها، شادی ها و دلخستگی های خود را به زبان ساده و در لفاف طنز و شوخی بیان کنند. صدایی که رفته رفته، فراموش می شود.

گروه سیاه بازی به دسته و یا عده معروف بودند کسی که در شکل گیری و نظم و نسق بخشیدن به دسته و سرپرست آن انجام وظیفه می کرد  سر دسته یا سر عده می گفتند .

از مهم ترین سیاه بازان که گذشته تاکنون به هنر نمایی در نمایش های سیاه بازی پرداخته اند و عموماً خود نیز صاحب دسته ای شدند ، می توان به مهدی مصری ، سید حسن یوسفی ، سعدی افشار  و ابراهیم خندان اشاره کرد.

محمد ابراهیم شریعتی معروف به ابراهیم خندان فرزند شرفعلی در روستای نمک کور اراک در سال  1313 شمسی  به دنیا آمد . با آمدن دسته حسین جیگرکی به روستای نمک کور ، علاقه مندی خودش را به سیاه بازی اعلام می کند . با تشویق مادرش به دسته می پیوندد . شبی در روستای مشهد میقان اراک به خاطر بیمار شدن (نوروز ) سیاه دسته ، از او می خواهند تا نقش را عهده دار شود  و به خاطر ترس و اظطراب بازی خوبی نمی کند . ولی به مرور زمان خودش را به عنوان یک سیاه باز با اخلاق  و مودب در میان مردم معرفی می کند ، بعد از مدتی ( عزت الله معین باشیان ) که نوازنده ویلن بود ه او را به تئائر سی متری تهران به مدیریت مهدی صناعی (تئاتر حافظ در خیابان قزوین) معرفی می کند در تئاتر حافظ چهار سیاه پوش در یک نوبت بازی می کردند. سعدی افشار ، محمود یکتا ، سید حسن یوسفی و ابراهیم خندان این چهار نفر بودند ، خندان در تهران به مدت یکسال به اتفاق اسماعیل خیام سیاه پوش می شود و با دعوت حسین جیگرکی دوباره به اراک باز می گردد تا سیاه شود  ، پس از مرگ حسین جیگرکی ، دسته ی او را سرپرستی می کند کار او به حدی خواهان پیدا می کند  که برای مراسم ها باید از مدت ها قبل ، صاحب مراسم از او وقت بگیرد.

خندان دوباره به تهران دعوت می شود و کار در جامعه باربد با مدیریت رحیمی را به مدت 15 سال آغاز می کند . مدت 8 سال نیز در تئاتر سعدی به ایفای نقش می پردازد.

او تئاتر های صحنه ای نیز هنر نمایی می کند .( بیژن و منیژه  ، نادر شاه ، یعقوب لیث ، هارون الرشید) ، نمایش های تاریخی و (حبه عفت ، آرزوهای طلایی ، بازگشت ، غریب ، انتقام زنجیر ، پلیس زبردست و...)نمایش های اخلاقی هستند که او به روی صحنه برده است و خود نیز نقشی داشته است. بعد از انقلاب که هنرهای نمایشی با محدودیت هایی مواجهه می شود او گوشه نشین نمی شود با شروع جنگ تحمیلی  به جبهه های جنگ جنوب و غرب می رود تا با اجرای نمایش شاد کننده روحیه مضاعفی به رزمندگان بدهد « آرزوهای طلایی »،«فرزند گمشده » و «بازگشت » نمونه ای از این نمایش ها هستند

ابراهیم خندان بعد از سالها خاک صحنه خوردند در تهران محله خزانه سالهای کهولت سن را با خاطرات و یاد روزهای هنر نمایی اش سپری می کند و در مغازه کوچک اش از طریق خرید و فروش ضایعات امرار معاش می کند.ابراهیم خندان

ساخت این فیلم مستند بر مبنای تصویر برداری از وضعیت حال و گفتگو با این هنرمند پیشکسوت و دیدار از روستای محل تولد و آشنا شدن با اولین نمایش سیاه بازی و گفتگو با آخرین بازماندگان نمایش سیاه بازی در شهر اراک(دسته ابراهیم خندان شامل : شاه پوش ، جوان پوش ، زن پوش و ...)و باز سازی یکی از مهم ترین نمایش های اوست ،  همراهی با ابراهیم خندان و بازدید از سالن های نمایش در خیابان لاله زار قدیم و یادی از گذشته ، ثبت و نقل خاطرات هنرمند سیاه بازی شهرهای تهران و اراک  در باره ابراهیم خندان و دسته او ، گفتگو با اهل محله خزانه درباره ابراهیم خندان  ، استفاده از عکس های و فیلم های  قدیمی بجامانده از این استاد هنرمند سیاه باز


نحوه ساخت استب ارزان قیمت برای جلوگیری از لرزش دوربین فیلمبرداری...
ما را در سایت نحوه ساخت استب ارزان قیمت برای جلوگیری از لرزش دوربین فیلمبرداری دنبال می کنید

برچسب : کارگردانی,تصویربرداری, نویسنده : shayanfilm بازدید : 209 تاريخ : سه شنبه 23 آبان 1396 ساعت: 13:36